חיפוש

הסכם מזונות

הסכם מזונות

תוכן עניינים

מזונות הינם תשלום חודשי קבוע המשולמים בעקבות פרידה של בני זוג, לילדים אשר נשארו במשמורת בן זוג האחר ו/או לבת הזוג עצמה בשל הגירושין.

סוגי מזונות

קיימים שני סוגי מזונות:

  • מזונות ילדים – סעיף 3(א) לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), התשי"ט- 1959, קובע כי אדם חב במזונות ילדיו לפי הדין האישי שחל עליו.
  • מזונות אישה – זכות העומדת לאישה יהודיה נשואה, לפיה הגרוש שלה ישא בתשלום הוצאות המחיה שלה כפי שעשה כשהיו נשואים.

בישראל, תחום המזונות לילדים מחולק לשניים: הראשון, "צרכיים הכרחיים"- המדובר בצרכים כגון: מזון, ביגוד והנעלה, חינוך, בריאות, מגורים וכו', והשני "צרכים מדין צדקה"- הכוונה היא לכל אותם הדברים אשר הינם בבחינת מותרות לילדים כגון: חוגים, חופשות ובילויים.

על פי המשפט העברי המוחל כיום בבתי המשפט בישראל, בעת גירושין עם ילדים, כאשר מדובר בילדים עד גיל 6 הצד החייב במזונות חב בחובת הזנה של הילדים בכל הנוגע לצרכים ההכרחיים וכן לצרכים מדין צדקה. חובה זו חלה רק על האב גם אם יש ביכולת האם לזון את ילדיה ללא כל עזרה.

מגיל 6 ועד גיל 15- האב חייב לזון את ילדיו צרכים הכרחיים בלבד. מגיל 15 ועד גיל 18 – חובת האב לזון ילדיו היא מדין צדקה בלבד, ואם יש ביכולת האם לממן את צרכי הילדים מדין צדקה, עליה להשתתף גם. במקרים של הסדרי שהייה רחבים, ההחלטה על אופן חלוקת דמי המזונות תהיה בהתאם ליכולת הכלכלית של כל אחד מההורים.

כיצד נקבע גובה המזונות?

קביעת תשלום דמי המזונות אותם יהיה חייב אותו צד שאין לו משמורת על הילדים הנקבע בחלוקת זמני שהות הילדים, יכול להיקבע באחת משתי דרכים: על פי פסיקת בית המשפט, כחלק מהסכם הגירושין או שההורים עצמם יגיעו להסכם בדבר סכום המזונות, אשר יהיה על אותו צד לשלם. לעיתים הסכם מזונות מושג במהלך גישור גירושין – הליך שבמהלכו מנהלים הצדדים משא ומתן בעניין הגירושין וכל הנושאים הכרוכים בהם כגון: משמורת ומזונות.

במקרה שלהורים ישנה משמורת משותפת על הילדים, תבחן היכולת הכלכלית של כל אחד מהם ולפיה יקבע גובה תשלום המזונות של כל אחד מהם. כך שאם היכולת הכלכלית של האם והאב דומה או שווה, התשלום על המזונות ילדים יתחלק ביניהם ולא יהיה באופן בלעדי על האב.

מהו הסכם מזונות?

הסכם מזונות הינו הסכם בין בני זוג בו נקבע גובה המזונות, בין אם מדובר במזונות ילדים ובין אם מדובר מזונות אישה. לעיתים, לא קיימים בין בני הזוג חילוקי דעות בנוגע לגובה המזונות שיצטרך אותו צד שלא קיבל משמורת על ילדיו לשלם לצד השני, ועל כן יכולים השניים לחתום על הסכם מזונות.

בעת כריתת הסכם מזונות יכולים ההורים להתעלם מהוראות הדין שצוינו לעיל הקשורים לתשלום המזונות, ואף לקבוע הסדר אחר ובלבד שבהסכמותיהם לא יפגעו ההורים בזכויות הילדים למזונות. בכל מקרה של הסכם מזונות הנחתם על ידי ההורים, הסכם זה אינו מחייב כלפי הילדים, וזכותם לתבוע מזונות בבית המשפט ממי שמגיע להם.

חשוב לציין כי בכל מקרה, על הסכם המזונות להיות מוגש לבית המשפט לענייני משפחה ו/או לבית הדין הרבני על מנת להקנות לו תוקף של פסק דין, לאחר חתימתם של הצדדים על ההסכם. בית המשפט יאשר הסכם מזונות ויתן לו תוקף של פסק דין רק לאחר בחן את הוראות ההסכם ואת הסכמות הצדדים בעניין.

עם זאת, חשוב לציין כי הסכם מזונות ופסק הדין שמאשר אותו אינם סופיים, וכי תמיד קיימת אפשרות לבחון אותו מחדש. בעתיד יוכלו הצדדים להגיש בקשה להגדיל או להקטין את סכום המזונות במקרה של שינוי נסיבות.

מן האמור לעיל ניתן לראות כי הסכם מזונות הינו הפתרון המומלץ ביותר וזאת בשל העבודה כי ההורים עצמם מחליטים מהו הסכום שיהיה עליהם לשלם וזאת כמובן בהתאם ליכולתו של אותו הצד הנדרש לשלם את המזונות, ללא כל התערבות חיצונית.

במקרים בהם הגישור נעשה בין הורים לילדים בעלי צרכי מיוחדים, עניין המזונות הינו רגיש ועדין, וחשוב לשים את טובת הילד מעל הכל, תוך דאגה לצרכיו הכלכליים והפיזיים לטווח ארוך, גם במהלך התבגרותו. להרחבה בנושא: גישור בין הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים.

לאחרונה, פסק בג"ץ כי במשמורת משותפת שני ההורים יחלקו באופן שווה בתשלום המזונות ועל כך תוכלו לקרוא בהרחבה במאמר הבא מזונות במשמורת משותפת

הסכם מזונות

תוכן עניינים

לשיחת ייעוץ חינם התקשרו

או פנו עכשיו

התקשרו צרו קשר דילוג לתוכן