חיפוש

הליך גישור בסכסוכי צוואה

תוכן עניינים

חוק הירושה תשכ"ה-1965 מבהיר, כי לכל אדם באשר הוא שמורה הזכות להוריש את עיזבונו לאחר מותו בהתאם לרצונו החופשי והצלול. לצורך כך, רשאי המוריש לנסח צוואה רשמית, המפרטת את אופן חלוקת העיזבון, ובהתאם לתכתיביה יחולק רכושו של המוריש לאחר מותו.

עם זאת, וחרף עמדתו החד משמעית של החוק בסוגיה, לעיתים פטירתו של המוריש גוררת מחלוקות באשר לתוקפה המשפטי של צוואתו, כאשר במרבית המקרים אחד מבני המשפחה, אשר חש כי זכויותיו בצוואה קופחו, בוחר להעלות סימן שאלה באשר למידת מקוריותה של הצוואה, או לחילופין טוען כי זו נוסחה תחת השפעה בלתי הוגנת מטעם גורמים בעלי עניין.

מה היתרון של גישור בסכסוכי צוואה?

מטבע הדברים, מרבית סכסוכי הצוואה מתרחשים בין בני משפחתו של המוריש, ובשעה שמי מבני המשפחה סבור כי קרוב משפחה אחר זכה במרמה לנתח בירושה אשר אינו שלו בזכות. במקרים רבים, סכסוכים מסוג זה מסלימים ויוצרים קרע חריף בין בני המשפחה, אשר ברבות הזמן עלול להטיל את המשפחה כולה למערבולת רגשית, ולפגוע במידה ניכרת בלכידותו של התא המשפחתי.

לעומת זאת, הליך הגישור, אשר מעמדו המשפטי מוכר במסגרת החוק במדינת ישראל, מהווה הליך חלופי להליך המשפטי, אשר יתרונותיו הרבים באים לידי ביטוי במיוחד במסגרת סכסוכים משפחתיים מסוגים שונים. יתרונו של הליך הגישור, בניגוד להליך המשפטי, הוא במתן אפשרות לכל הצדדים לסכסוך לקיים מגעים ישירים ולא רשמיים זה עם זה, בניצוחו של גורם מקצועי, כאשר מטרת העל היא יישובו של הסכסוך בצורה מוסכמת, בשיתוף פעולה מצד שני הצדדים, ובמטרה להבטיח כי התא המשפחתי יישאר איתן גם בהמשך.

איך מתבצע הליך גישור במסגרת סכסוכי צוואה?

בדומה לכל הליך גישור, גם הליך גישור בסכסוכי צוואה מתקיים בין שני הצדדים לסכסוך, אשר בניגוד להליך המשפטי, לרוב אינם מיוצגים על ידי עורך דין. בנוסף לשני הצדדים, אשר נוכחותם במפגש הגישור נדרשת טבע הדברים, נוכח במפגש גם המגשר, איש מקצוע בעל הכשרה מקצועית מיוחדת, אשר מתפקידו לנהל ולנווט את הדיון בין הצדדים לאפיק מועיל ופרודוקטיבי.

מטבע הדברים, סכסוכי צוואה, אשר מתרחשים במרבית המקרים בין קרובי משפחה, גוררים התלהטות יצרים, אשר עלולה להוביל את כל אחד מהצדדים להתבצר בעמדתו, ולהימנע מכל פשרה ביחס לצד השני. התנהלות עקשנית מסוג זה היא המכשול הראשון מולו נדרש המגשר להתמודד, שכן נכונותם של שני הצדדים להאזין לטיעוניו של הצד השני, ולהגיע עמו לעמק השווה, הוא הצעד הראשון לפתרון הסכסוך במסגרת הליך הגישור.

מסיבה זו, הליך גישור מוצלח בסכסוכי צוואה יתחיל במרבית המקרים בפגישה אישית בין המגשר לבין כל אחד מהצדדים בסכסוך, באופן פרטני. במסגרת פגישות אישיות אלו, יבהיר המגשר לכל אחד מהצדדים את אופי הליך הגישור, וזאת בדגש על חשיבות נכונותם של הצדדים להתפשר ולהתגמש במטרה להבטיח כי יציבותו של התא המשפחתי לא תיפגע כתוצאה מהסכסוך הנקודתי.

לאחר הפגישות האישיות, יכנס המגשר פגישה משותפת של שני הצדדים, בניצוחו שלו כמובן, וזאת בניסיון להגיע לעמק השווה בין השניים. במידת הצורך, לאחר פגישה זו יבואו פגישות נוספות, וזאת ככל שידרשו לדעת המגשר.

חשוב לזכור, כי ככלל, הליך הגישור הוא הליך וולונטרי, אשר שני הצדדים משתתפים בו מרצונם החופשי, וללא כל כפייה. דווקא בשל כך, גובר הסיכוי כי שני הצדדים יוכלו לגשר על הפערים שביניהם ולהגיע לפשרה מכובדת, וזאת במסגרת הרצון לשמור על מרקם היחסים בין בני המשפחה, שהיא מטרת העל המרכזית.

תוכן עניינים

לשיחת ייעוץ חינם התקשרו

או פנו עכשיו

התקשרו צרו קשר דילוג לתוכן