חיפוש

גישור פלילי

גישור פלילי

תוכן עניינים

גישור פליליגישור הינו הליך טרום שיפוטי נפוץ ומקובל עד כה אשר נמצא בשימוש במסגרות שיפוטיות כבר שנים רבות, בעיקר בהליכים אזרחיים.

גישור בא במטרה לסייע לצדדים לנסות ולהגיע להסכמות בכל הנוגע למחלוקות המשפטיות העומדות ביניהם מחוץ לכותלי בית המשפט, וזאת בעזרתו של איש מקצוע אשר עוסק בתחום הגישור, שיצליח לגשר בין הצדדים לקראת הגעה משותפת לעמק השווה, בו יצאו שני הצדדים מרוצים מהתוצאה. כל זאת תוך חיסכון בזמן ובמשאבים רבים, אשר בדרך כלל הינם מנת חלקם של הליכים משפטיים בארץ.

מרכז גישור אינו מספק שירותי גישור פלילי אלא רק גישור גירושין.

המדובר בהליך שהינו לרוב אופציונאלי, ואולם עם השנים, ובתחומים שונים כגון דיני העבודה, הפך הליך הגישור לחלק בלתי נפרד מההליך המשפטי (גישור עסקי). עם הגשת התביעה, יועברו הצדדים באופן אוטומטי לניסיון גישור על ידי מגשר חיצוני העובד בשירות בית הדין האזורי לעבודה.

כעת הולך ומתפתח ניסיון דומה גם בהליכי נזיקין. הגישור תפס מקום חשוב בכל הקשור לדיני משפחה. במסגרת גישור משפחתי או גישור לגירושין הדינאמיקה בין בעלי הדין, שהינם בני משפחה היא רגישה ושברירית. ישיבה לא פורמאלית מול מגשר להבדיל מהתדיינות רישמית בחדר הדיונין של בית המשפט, מקלה על הצדדים לומר את אשר על ליבם, להקשיב לאחר ולהגיע להסכמות בכל הנושאים העומדים ביניהם.

הליך גישור פלילי

בשנים האחרונות הולכת וגוברת המגמה של הכנסת הליכי גישור גם באפיק הפלילי בארץ. המדובר בפרוצדורה שונה לחלוטין שכן בניגוד להליכים אזרחיים בהם ישנם שני צדדים להליך, שני אנשים פרטיים לרוב, אשר ביניהם עומדת מחלוקת לרוב כספית, בהליכים פליליים המדובר בצד אחד שהינו המדינה אשר תובעת לדין את הנאשם.

ניתן לומר כי הליך הגישור הפלילי דומה לעסקת טיעון, אשר הינן עסקאות הנרקמות בין הצדדים בהליך הפלילי ואולם, הליך הגישור מאפשר לצדדים לקיים את הגישור תוך כדי ההליך המשפטי ובאופן מקביל אליו.

כמו כן, אין המדובר בהליך שהוא חובה וצד אשר יבחר שלא לגשת לגישור פלילי, לא יהיה מחוייב לכך ועובדת סירובו לא תיפגע בו במהלך הדיון המשפטי.

יתרונות הגישור הפלילי

הליך הגישור יאפשר להקל על עומס התיקים בבית המשפט ולקצר את ההליך המשפטי באופן משמעותי. הליך הגישור הפלילי נוסה במספר בתי משפט בארץ, ובינתיים נראה כי הוא צולח וכי עורכי הדין והפרקליטות מצליחים להגיע להסכמות תוך כדי הליך הגישור, גם אם הסכמות חלקיות, אשר מאפשרות קיצוץ משמעותי בזמן שיפוטי יקר.

אין צורך בזימון עדים או הבאת ראיות, וכל עובדה אשר ניתנת להסכמה בין הצדדים במסגרת הליך הגישור, מקלה על השופט לקבל החלטה מהירה, אשר מקובלת על הצדדים לדיון. במסגרת הליך הגישור הפלילי יושב שופט מגשר, שקיבל את המינוי לאחר התמחות מיוחדת של שופטים בתחום הגישור. הליך הגישור מאופיין בתקשורת והקשבה בין הצדדים, באופן שונה מאוד מהתדיינות בבתי המשפט ועל כן חשוב כי השופט המגשר יהיה קשוב לצדדים וידע לנהל את הגישור באופן נכון.

הליך גישור פלילי – כיצד זה עובד?

השלב הראשון בהליך הגישור הפלילי הוא כי השופט המגשר ישמע את הצדדים ויקבע האם התיק אכן מתאים על פי העובדות לגישור. חשוב להדגיש כי הליך הגישור יתאים יותר לנאשמים אשר מודים בעובדות המקרה. במידה והתקיימות עובדות העבירה הינה שנויה במחלוקת, לא ניתן יהיה לקיים הליך של גישור.

הליך הגישור יוכל להתקיים אם בין הצדדים קיימת אי הסכמה באשר לנושאים אחרים כמו למשל סעיף העבירה בה מואשם הנאשם. בתום הבירור הראשוני ימליץ השופט המגשר לצדדים מהי הדרך הנכונה ביותר להגיע ביניהם להסדר טיעון וינסה לשכנע את הצדדים ולהדריך אותם אל הסכם גישור נכון, אשר יהיה מקובל על כולם. כאמור, אין הצדדים מחוייבים לקבל את המלצת השופט המגשר, והם יכולים לבחור להמשיך את ההליך המשפטי באפיק הרגיל.

גישור פלילי

תוכן עניינים

לשיחת ייעוץ חינם התקשרו

או פנו עכשיו

התקשרו צרו קשר דילוג לתוכן